Lumea gospodinelor

flori frumoase din gradina mea 2012 anemone, zorele pitice etc
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Din gradina mea HobbyFlori Flori & Co 2012
aprilie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
12 iulie 2012

Primavara lui 2012 fiind ploioasa, florile mele au avut un inceput bun. Ca orice anotimp care se respecta, vara si-a spus si ea cuvantul. A venit cu un val de caldura care a prins bine plantelor iubitoare de soare si temperaturi inalte: hemerocallis, craite, oregano, busuioc, salvie, ruta etc. Celelalte au necesitat udari repetate, dar efortul meu a fost rasplatit din plin :)

 

Si livada trebuie ingrijita in mod special vara. Temperaturile inalte distrug ciupercile, asadar la revedere boli criptogamice, in schimb omizile au fost cele care s-au inmultit exponential. Deoarece am avut ambitia de a produce fructe bio, am evitat tratamentele chimice si am apelat la metoda stramoseasca de a culege manual, omida cu omida din pom (mai ceva ca in fata babei si a mosneagului :) ).  Noroc ca mi-au venit la timp ajutoare, care bininteles ca si-au negociat munca in viitoare borcane de gem si compot :)

 

Si pentru ca tot am vorbit de caldura, as mai vrea sa adaug ca majoritatea plantelor aromatice au un miros mult mai puternic atunci cand este seceta, datorita cresterii concentratiei de uleiuri esentiale din frunze si flori. De exemplu aceleasi specii florale au efecte medicinale mai puternice daca sunt culese din stepa (climat secetos)  fata de munte (climat ploios). Am verificat personal acest lucru cu cateva flori de codita soricelului. Din acest motiv, dozele ar trebui ajustate in functie de locul de unde culegeti plante medicinale.

 

 

Am postat mai jos cateva poze din gradina mea (dati click pe poze pentru marire) :

 

 

Zorele pitice si craite galbene:

 

flori

 

Un covor de zorele pitice:

 

 

Melanj de craite:

 

 

Condurasi (frunzele lor cu gust picant sunt un excelent adaos pentru salate, iar florile pot fi folosite pentru ceai sau pentru ornat prajituri si salate):

 

 

Anemone „de Caen” :

 

 

Floarea soarelui (petalele de floarea soarelui se pot folosi pentru ceai) :

 

 

Albastrele (folosita ca planta medicinala sau pentru ornarea preparatelor culinare):

 

 

Busuioc:

 

 

Phlox (sau brumarele):

 

 

Un gingas trandafir de iulie:

 

 

Ageratum:

 

 

Fructe de virburnum (necomestibile):

 

 

Galbenele:

 

 

Mere verzi:

 

 

Prune verzi:

 

 

Nicandra (prietena gradinarilor, alunga insectele daunatoare din gradina):

 

 

Scai vanat (o planta medicinala, pe care eu o indragesc tare mult):

 

 

Nalba mare:

 

 

Colectia mea de Hemerocallis:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si la final, o poza de arta cu robinetul din livada :)  :

 

 

Comments are closed.