Lumea gospodinelor

Crema de ovaz cu mere si fenicul
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Retetele meleMic dejun Crema de ovaz cu mere si fenicul
aprilie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Timp de sute de ani, mamicile din Anglia au servit membrilor familiei la micul dejun  asa numitul „porridge”, o fiertura din ovaz (mai rar din alte cereale), o adevarata comoara culinara, nu numai prin continutul mare de minerale si vitamine, dar si pentru efectele sale benefice asupra sanatatii. Crema de ovaz cu mere si fenicul de mai jos, este o varianta a renumitului porridge .

 

Acest mic dejun, este un real panaceu in bolile digestive, ovazul fiind un adevarat pansament pentru mucoasa intestinala. Combinat cu fenicul, ajuta in flatulenta, colon iritabil, colita cronica si multe alte afectiuni. Aceasta reteta mai este indicata si celor ce sufera de afectiuni renale sau hipertensiune, prin efectul usor diuretic atat al ovazului cat si al feniculului. Pentru toate afectiunile de mai sus, crema se prepara fara zahar.

 

Fiind foarte gustoasa si nutritiva, plina se substante indicate in perioada de crestre (pentru aportul de calciu, reteta se poate prepara fara mere si cu lapte proaspat in loc de apa) crema de ovaz este extrem de recomandata copiilor :) .

 

 

Iata cum se prepara reteta – Crema de ovaz cu mere si fenicul:

 

Ingrediente (pentru aproximativ 2 portii):

 

  • 1 mar golden
  • 3 linguri rase faina de ovaz (daca doriti crema mai consistenta, se poate pune mai multa faina de ovaz)
  • 1-2 lingurite zahar brun
  • 1/4 lingurita seminte de fenicul rasnite pudra (se pot folosi insa si alte condimente: scortisoara, anason, ghimbir etc)
  • 500 ml apa plata

 

Preparare:

 

1. Se curata marul si se taie cubulete.

 

2. Intr-o oala se aduce apa la fierbere si se adauga cubuletele de mar, zaharul brun si feniculul. Se lasa sa fiarba pana cand marul devine moale.

 

3. Intr-o cana se desface faina cu suficienta apa rece, se amesteca bine, pana rezulta un lichid omogen de consitenta unei smantani foarte lichide (cu cat este mai lichida, cu atat riscul de a forma cocoloase la fierbere este mai mic).


4. Pasta de faina de mai sus, se adauga in oala care fierbe, amestecand continuu pana clocoteste din nou.  Se opreste aragazul si se acopera oala cu capac, pana la servire.

 

 

 

Aceast mic dejun se poate servi cald sau rece. Pofta buna!

 

 

Si acum iata demonstratia, pas cu pas :)  :

 

 

1. Ingredientele:

 

 

 

2. Se aduce apa la fierbere si se adauga marul:

 

 

 

3. Apoi zaharul brun

 

 

 

4. Si pudra de seminte de fenicul:

 

 

 

6. Se amesteca faina cu suficienta apa intr-o cana si se omogenizeaza bine:

 

 

 

7. Se toarna pasta de faina si apa in oala care fierbe, amestecand continuu:

 

 

 

8. Se amesteca totul bine, pana rezulta o pasta omogena, care se da in clocot cateva secunde:

 

 

 

9. Iata crema de ovaz, aranjata frumos in farfurie si ornata cu petale de albastrele si galbenele:

 

 

 

10. Si un detaliu artistic :) :

 

 

 

POFTA BUNA!

 

 

 

Comments are closed.