Lumea gospodinelor

Micul Dejun Kollath » Lumea gospodinelor
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Retetele meleMic dejun Micul Dejun Kollath
aprilie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
24 februarie 2012

MICUL DEJUN KOLLATH (Doctorul Kollath s-a nascut in 1892 in Germania, fiind unul dintre cei mai renumiti dieteticieni ai secolului XX) este unul dintre cele mai cunoscute preparate in lumea nutritionistilor de pe intreg mapamondul.

 

Acest mic dejun, prin combinatia sa complexa de nutrienti, include o gama foarte variata de grupe alimentare foarte benefice sanatatii : proteine vegetale, carbohidrati cu lant lung si scurt, lipide nesaturate, vitamine, minerale, enzime. Are un puternic rol antioxidant, incetinind procesul de imbatranire celulara.

 

Reface intreg organismul, prin stimularea proceselor naturale de detoxifiere, revitalizare si regenerare. Curata complet tractul digestiv, fiind foarte benefic in mentinerea sanatatii organelor interne : tub digestiv, ficat, pancreas, splina, inima, rinichi, creier etc. Reechilibreaza secretia glandelor endocrine si oxigenarea tesuturilor. Se poate consuma oricand, fiind foarte indicat si copiilor, in general dupa varsta de 2 ani.

 

 

Acest mic dejun se prepara astfel :

 

1. Aproximativ 2-3 linguri de faina integrala de grau se pun la inmuiat de cu seara in 5-10 linguri apa plata,( este bine sa fie un pic mai multa apa, care dimineata cand faina se decanteaza, se poate scurge). Amestecati apa si faina, pana se omogenizeaza cat mai bine. Este bine ca vasul sa fie de sticla sau ceramica, pentru a nu modifica proprietatile fainii. Daca aveti posibilitatea puteti macina faina chiar inainte de a fi pusa in apa, deoarece o parte din enzimele continute de aceasta, se altereaza in contact cu hidrogenul din atmosfera. Acest lucru este simplu de realizat, daca se foloseste o rasnita speciala pentru cereale. Daca nu aveti aceasta posibilitate, puteti achizitiona FAINA INTEGRALA DE GRAU, de la Plafar – si aceasta este foarte buna.

 

2. Separat, puneti in 1/2 pahar cu apa plata tot de cu seara, 1-2 linguri de fructe uscate: stafide, caise deshidratate, cirese deshidratate, prune uscate (foarte bune pentru combaterea constipatiei) curmale, smochine, cranberry ( bune pt rinichi), felii uscate de mere, pere, papaya, mango etc.

 

3. Dimineata, amestecati faina inmuiata cu fructele uscate inmuiate in apa de cu seara, si cu putina apa in care au stat aceste fructe. daca doriti sa faceti amestecul mai pasta (de exemplu pentru copii), puteti folosi un mixer sau blender.

 

4. Adaugati 1-2 linguri de zeama de lamaie si fructe proaspete rase, feliate sau pasate cu mixerul  circa 100g (exemplu mar ras sau fructe de sezon : struguri, portocale, prune, caise, piersici, pepene galben, capsuni etc) .

 

5. Se poate adauga o lingurita de miere si se mai poate presara pe deasupra o lingurita de oleaginoase rasnite (alune, nuci, fistic, migdale, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de susan, nuci chufa etc) dar neprajite si nesarate. Se amesteca totul si pofta buna !

 

 

 

Acest preparat are un gust natural, savuros fiind foarte usor de digerat si foarte satios ! Bineinteles ca puteti modifica aceasta reteta dupa propriul gust :). De exemplu o vreme eu am consumat numai prima parte – faina integrala si fructe uscate, ambele inmuiate de cu seara + mere proaspete, totul pasat la blender. Delicios!

 

 

Comments are closed.