Lumea gospodinelor

Lapte de soia facut in casa, reteta traditionala a femeilor din Coreea
Va aflati aici: Lumea gospodinelor RETETERetete BAUTURIRETETERetete BLENDERRETETERetete VEGANE (de post) Lapte de soia facut in casa – Reteta traditionala a femeilor din Coreea explicata de Dr. Ben Kim
aprilie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Lapte de soia facut in casa – Reteta traditionala a femeilor din Coreea explicata de Dr. Ben Kim

 

Soia este un aliment foarte valoros, bogat in proteine de calitate, vitamine si minerale. Contine acizi grasi omega 3 si omega 6, fitoestrogen (indicata mai ales la menopauza), acid fitic (antioxidant), precum si peptida numita lunasina, care incepand cu anul 1996 a fost intens studiata pentru rolul ei impotriva cancerului.

 

Exista mai multe retete de lapte de soia facut in casa. Unele folosesc boabele crude (lasate in apa pana la inmuiere sau chiar germinare) altele folosesc boabele fierte ( fierberea dureaza in functie de reteta un anumit interval de timp). Reteta de lapte din boabe crude este desigur foarte sanatoasa, problemele apar la persoanele sensibile.  Cei cu o digestie dificila, afectiuni ale stomacului sau colonului pot avea probleme de la boabele crude de soia, datorita mai ales membranei (pielitei) care inveleste bobul la exterior. Prin metoda prezentata de Dr. Ben Kim aceste membrane sunt indepartate. Timpul optim de fierbere pentru a putea sa le indepartam fara sa pierdem substantele folositoare din soia este de exact 15 minute.

 

 

lapte de soia facut in casa - reteta dr. ben kim

Sursa foto:

 

Lapte de soia facut in casa – Reteta traditionala a femeilor din Coreea explicata de Dr. Ben Kim

 

Aceasta reteta de lapte de soia este folosita de femeile din Japonia si Coreea inca din vechime. In aceste tari soia este prezenta aproape zilnic in alimentatie. In aceasta reteta nu se folosesc boabele de soia crude, ci fierte. Nu oricat ci EXACT 15 minute, cel putin asa ne sfatuieste Dr. Ben Kim. Acesta este timpul optim de fierbere pentru boabele de soia. Suficient ca ele sa se inmoaie dar si sa pastreze nutrientii ei atat de valorosi.

Dar iata mai jos pasii exacti ai acestei retete de lapte de soia facut in casa (folosim pentru reteta 1 kg de boabe de soia):

  1. Atunci cand cumparam soia trebuie sa fim EXTREM de atenti, deoarece acest aliment este cel mai predispus la a fi modificat genetic. Preferati soia ecologica, din magazinele de profil. Cautati pe ambalaj inscriptia : Nemodificat Genetic sau daca apare scris in engleza: GMO-free.
  2. Incepem reteta de lapte de soia prin SPALAREA boabelor in mai multe ape.
  3. Boabele se lasa la INMUIAT in apa plata minim 6 ore
  4. Se scurg boabele si se pun intr-o oala mare ( soia la fiert produce multe bule si poate da usor in foc) cu multa apa. Din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca, se FIERB EXACT 15 minute! Dupa acest interval de timp se opreste aragazul, se scurge apa fierbinte din oala si se clatesc boabele de soia cu apa rece.
  5. In continuare boabele racite se aseaza intr-un castron cu putina apa si se freaca usor intre palme pentru a DESPRINDE PIELITELE. Se umple castronul cu apa si pielitele se vor ridica la suprafata. Pielitele se arunca.
  6. Boabele fara pielita se transfera in blender (in trecut se foloseau bineinteles alte metode pentru a pasa boabele) si se acopera cu aproximativ 1 litru de apa plata. Puteti pune mai multa sau mai putina apa, dupa cum va place consistenta.
  7. Se blendeaza la putere maxima, pana cand intregul amestec devine lichid si omogen (minim un minut).
  8. Acest amestec se strecoara, printr-o strecuratoare fina si gata! Ati obtinut lapte de soia facut in casa, bogat in nutrienti si usor de digerat. Pofta buna!

 

Sursa: Dr. Ben Kim

 


One Response to “Lapte de soia facut in casa – Reteta traditionala a femeilor din Coreea explicata de Dr. Ben Kim”


  1. Daniela Says:

    Eu am mai adaugat nuca de cocos rasa, vanilie si putina miere. E delicios.