Postat duminică, 05 august 2012 la 5:45 pm in Dulci.
Puteti urmari raspunsurile la "Compot de caise » Lumea gospodinelor" prin feed-ul RSS 2.0.
Asa cum am promis voi posta si reteta de compot de caise fierte direct in borcan. Am gasit aceasta reteta pe un blog culinar acum cativa ani si mi s-a parut foarte usoara, asa ca am incercat cu cateva fructe. Compotul astfel preparat s-a pastrat foarte bine (am oprit un borcan ca experiment trei ani de zile – si era ca in prima zi).
Aceasta reteta este extrem de simpla si comoda, in comparatie cu reteta in care se fierb fructele in oala si apoi se toarna in borcane. Nu trebuie decat sa spalati fructele, le aruncati in borcan, turnati zahar, capsati si fierbeti borcanele la bain mare sau la cuptor.
Daca fierbeti la bain marie, nu uitati sa puneti pe fundul oalei cateva straturi de hartie (servetele) si apoi asezati borcanele. Completati cu apa, lasand un spatiu de 1-2 degete pana la capac astfel incat atunci cand apa fierbe sa nu atinga capacele borcanelor.
Compot de caise cu sau fara samburi – dilema gospodinelor.
Samburii de caise sunt printre putinii samburi (ca si samburii de migdal) care contin o toxina numita amigdalina. Aceasta toxina intr-o cantitate mai mare dauneaza corpului uman. Multi oameni consuma samburi de caise pentru ca au un gust bun. Este in regula daca mancati cativa samburi, dar ar trebui sa va opriti aici. Intr-un borcan de compot de 800ml, nu incap mai mult de 9-10 caise. Cam acesta este si numarul maxim de samburi permisi zilnic, asadar nu este o problema daca faceti compot din caise cu tot cu samburi.
Cum fac eu compot de caise:
Eu prefer sa fac compot din jumatati de caise, la care adaug fel de fel de mirodenii naturale.
Anul acesta am adaugat seminte de fenicul in compotul de caise si a iesit suuuuper bun la gust (racoritor si aromat).
Iata mai jos reteta mea de COMPOT DE CAISE cu seminte de fenicul (bineinteles ca semintele de fenicul sunt optionale, puteti face reteta si fara):
1. Se spala caisele. Se aleg cele lovite sau bolnave si se dau la o parte. Se taie in jumatati si se scot samburii.
2. Jumatatile de caise se aseaza in borcan cu partea bombata in sus, pana umpleti borcanul bine.
3. La fiecare brocan se adauga 4 linguri de zahar si 8 seminte de fenicul (semintele de fenicul sunt optionale).
4. Se umplu borcanele cu apa plata. Se capseaza. Se agita din cand in cand usor pentru a dizolva zaharul.
5. Cand zaharul s-a dizolvat se pun borcanele la fiert la bain marie sau la cuptor. In ambele situatii se fierb cam 10-15 minute din momentul in care compotul din borcan a inceput sa fiarba. Eu am facut reteta la bain-marie deoarece sunt mai usor de supravegheat.
Compotul meu de caise 2012: