Lumea gospodinelor

Gem de prune » Lumea gospodinelor
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Retetele meleConserveDulci Gem de prune
martie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
15 noiembrie 2012

Prunele sunt unele dintre fructele cele mai bogate in fibre. Ele ajuta tranzitul intestinal si aduc un aport destul de important de vitamine si minerale. Prunele uscate nu se vor combina la masa cu carne sau grasimi, deoarece devin greu de digerat. Pentru un efect purgativ prunele se vor consuma dimineata pe stomacul gol, proaspete sau daca sunt uscate se vor inmuia intai in apa plata pentru rehidratare.

 

Prunele contin: vit A, vit B1, B2, B5, B6, vit C, vit D, vit PP, calciu, fosfor, fier, sodiu (69 mg substanta uscata), potasiu, sulf, mangan etc.

 

Prunele, sunt prin excelenta unele dintre cele mai folosite fructe pentru conservare. Din prune se pot prepara:

 

  • magiun de prune – se fierb prunele fara zahar, mai multe ore, amestecand incontinuu pana acestea scad foarte mult;
  • gem de prune – se fierb prunele tocate cu zahar in proportie variabila (de obicei 1 parte zahar si 2 parti fructe) pana cand compozitia se leaga;
  • dulceata de prune – se fierbe un sirop gros de 1 parte zahar si 1 parte apa, se adauga prunele date pe jumatate si se fierb pana se inmoaie usor;
  • marmelada de prune – se fierb prunele pasate, singure sau impreuna cu alte fructe (mere, pere etc) cu zahar pana cand compozitia devine foarte legata; la racire, marmelada trebuie sa fie tare ca un aspic si sa poata fi taiata cu cutitul.
  • compot de prune – se fierb prunele intregi sau date pe jumatate impreuna cu apa si zahar in cantitati variabile.

 

Prunele se mai pot conserva si prin uscare in deshidrator sau prin afumare in afumatori speciale cu fum din rumegus ecologic. Achizitionati prune afumate din surse sigure, deoarece prunele afumate necorespunzator pot fi toxice prin cantitatea mare de gudron si alte substante chimice pe care le pot contine.

 

 

 

 

 

Si acum despre gemul de prune :)

 

 

Daca anul trecut nu am avut prune aproape deloc in livada, nu la fel au stat lucrurile si anul acesta. Inca din vara, soiurile de prun au produs suficiente fructe astfel incat sa avem atat pentru consum proaspat cat si pentru conservare. Iata mai jos o poza din luna iulie, cand clusterele de prune erau deja formate:

 

 

Pentru gemul de prune este indicat sa folosim prune cat mai proaspete si mai sanatoase.  Va fi nevoie sa inspectam atent fiecare pruna in parte, mai ales daca le cumparam. Exista foarte multe soiuri de prune, unele mai dulci, altele mai acrisoare. De asemenea marimea si coloarea lor pot varia.

 

Cantitatea de zahar folosita la gem se va adapta in functie de cat de dulci sau de acre sunt prunele pe care le folosim pentru conservare. Pentru uscare se vor folosi soiurile dulci dar care nu au pulpa foarte suculenta, astfel incant cantitatea de apa, care va trebui sa se evapore in procesul deshidratarii sa fie cat mai mica.

 

 

 

Iata in continuare reteta mea de gem de prune:

 

 

 

 

 

 

Cantitati:

- 1 kg PRUNE

- 600g ZAHAR (daca prunele sunt foarte dulci se poate pune mai putin zahar)

- 1 lingurita zeama de lamaie (optional)

 

 

Preparare:

1. Prunele se spala, se curata de samburi si se dau prin masina de tocat.

2. Se pun la fiert prunele impreuna cu zaharul, intr-o cratita cu gura larga, amestecand mereu cu o lingura de lemn.

3. Optional se poate adauga zeama de lamaie.

3. Cand gemul s-a legat ( se face proba turnand putin gem pe o farfurie uscata – daca  nu curge dupa ce s-a racit, atunci gemul este gata) se ia de pe foc si se toarna fierbinte in borcane, care se vor capsa imediat.

4. Dupa racire, borcanele se sterilizeaza la bain-marie sau in cuptor.

 

 

Vedeti aici cateva secrete despre cum se prepara un gem perfect.

 

 

 

 

 

 

Borcanele mele cu gem de prune 2012:

 

 

Comments are closed.