Lumea gospodinelor

Gem de caise
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Retetele meleConserveDulci Gem de caise
aprilie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
5 august 2012

Gem de caise. Pentru ca anul acesta caisilor le-a mers bine, am strans cateva caise care mi-au ajuns atat pentru gem cat si pentru compot. Bineinteles cererea de gem fiind mai mare decat cea de compot la mine in familie, am zis mai intai – gem sa fie.

 

Caisele fata de alte fructe nu au pectina naturala suficienta, din acest motiv gemul de caise se leaga un pic mai greu decat alte gemuri la fiert. Ca sa evitam fierberea indelungata a gemului si inchiderea lui la culoare datorata caramelizarii zaharului, trebuie mai intai sa ne asiguram ca am scos destula „zeama” din caise, inainte de a le pune la fiert. Pentru aceasta, dupa ce se spala si se desfac samburii, jumatatile de caise se lasa acoperite cu zahar ( cam 50-100 de grame la 1 kg) la frigider cateva ore. Dupa acest timp, ele vor lasa zeama, care se scurge, rasturand caisele intr-o strecuratoare mare.

 

 

Gasiti aici mai multe informatii despre cum se face corect un gem.

 

Pentru ca un gem sa iasa bun este nevoie ca acesta sa aiba cele 3 calitati: gust, aroma, culoare.

 

  • Gustul se obtine prin combinarea unei proportii corecte de zahar si fructe.
  • Aroma se obtine prin folosirea unor fructe bine coapte si evitarea fierberii prelungite.
  • Culoarea se obtine prin fierberea cat mai scurta a gemului pentru legare, pentru ca zaharul sa nu inceapa sa se caramelizeze si gemul sa ajunga maro sau negru.

 

Cu sau fara zeama de lamaie

 

Zeama de lamaie intensifica putin aroma si culoarea si participa la conservare prin aciditatea sa. Eu am facut de-a lungul timpului gem si cu si fara zeama de lamaie. Ambele au iesit bune, fiecare in felul sau, pastrandu-se aproape la fel. Asadar nu este obligatoriu sa folositi zeama de lamaie daca nu doriti acest lucru.

 

Zeama de lamaie este mai importanta in dulceata, deoarece previne zaharisirea acesteia

 

 

 

 

De-a lungul timpului am incercat mai multe retete de gem de caise, dar pana la urma m-am oprit la aceasta, care din punctul meu de vedere este cea mai echilibrata favorizand un timp de fierbere scurt si o pastrare indelungata:

 

 

 

GEM DE CAISE

 

 

1 kg de caise bine coapte

600g zahar

1 lingura zeama de lamaie (este optional, daca nu va place puteti sa nu puneti)

 

 

1. Se spala caisele, se aleg cele lovite sau bolnave si se dau la o parte. Se taie in jumatati si se scot samburii.

2. Jumatatile de caise se aseaza intr-un castron si se presara cateva linguri de zahar deasupra (cam 50-100 de grame).

3. Se da castronul cu caise la frigider cateva ore, dupa care se strecoara zeama.

4. Caisele bine scurse se pun la fiert impreuna cu 600g de zahar, amestecand continuu. Pana cand caisele incep sa fiarba, gemul trebuie supravegheat deoarece da foarte repede in foc. Dupa ce a dat in clocot se adauga 1 lingura zeama de lamaie (optional).

5. Se lasa la fiert pana cand gemul incepe sa se lege, aproximativ 20-30 de minute, in functie de cantitate. Nu uitati sa amestecati frecvent in gem, deoarece acesta se arde repede.

6. Se toarna fierbinte in borcane, care se capseaza.

7. Se sterilizeaza la bain-marie 30-40 de minute (in functie de marimea borcanelor) din momentul in care apa incepe sa fiarba.

 

 

Gemul meu de caise 2012:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.