Va aflati aici: Lumea gospodinelor Din gradina mea HobbyFlori Din gradina mea – Flori & Co 2011 sau cum am combinat utilul cu placutul
decembrie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Deaorece am o gradina la tara (in satul in care au locuit bunicii din partea tatalui meu) si pentru ca, prin natura muncii mele, sunt acolo mai tot timpul,  am hotarat acum cativa ani sa ma ocup de aceasta bucata de pamant si sa incerc sa o transform in ceva frumos si util. Astfel, dupa ce am stat cateva zile cu creionul in mana, desenand fel de fel de combinatii de flori si modele de ronduri, am gasit in final o solutie (care bineinteles ca a suferit modificari de-a lungul timpului), care a imbinat armonios plantele cultivate pentru partea lor estetica cu cele medicinale si aromatice.

 

Dintre plantele medicinale si aromatice  am cultivat: salvie, fenicul, tarhon, busuioc, menta, leustean, cimbru, cimbrisor salbatic, coriandru, melissa, monarda, levantica, condurasi, untisor, tataneasa,  ruta, albastrele, galbenele etc. Intentionat am lasat o zona de gradina nelucrata pentru ca acolo sa se poate dezvolta in voie specii de plante medicinale din flora spontana (recunosc ca pe unele le-am ajutat putin :)  sa se inmulteasca). In aceasta zona de gradina mi-au crescut: nalba, patlagina ingusta, musetel, urzici, pelin, coada soricelului, traista ciobanului etc). Pe toate le-am adunat cu grija, la momentul optim de recoltare si astfel am avut toata iarna ceaiuri din plante ecologice :) .

 

In acest mini habitat natural mi-a fost dat sa admir animalute pe care nu credeam ca le voi vedea vreodata in gradina mea. Astfel, am fost vizitata de un arici, o testoasa mica, o chinta (asa este denumit popandaul la noi la tara :) ) si chiar o nevastuica. Despre nevastuica stiam de la bunica mea din partea tatalui, ca are muscatura otravitoare. Asadar m-am pastrat la distanta si m-am multumit sa o admir. Cred ca la fel a gandit si ea, caci dupa ce m-a privit stand in doua picioare timp de cateva secunde, a disparut strecurandu-se printre pietrele din gard. In afara de aceste animalute mai mari, am avut gradina plina de bondari, albine, viespii si fluturi toata vara. Iar pasarele nu au incetat sa cante nici o clipa. Am avut cuiburi de turturele, vrabiute, lastuni (despre care am crezut ca sunt randunci, dar documentandu-ma am aflat ca randunelele au gusa rosie iar lastunii nu), măcălendri (Erithacus rubecula – frumoase pasarele cu penaj portocaliu si cenusiu, care sunt adevarati sanitari ai gradinii, curatand plantele de insectele daunatoare) si multe alte pasari pe care inca incerc sa le identific. Dintre acestea, mi-au atras atentia in mod deosebit, doua specii extrem de frumoase: una cu pene galbene aproape fosforescente (despre care bunicul meu din partea tatalui, care a fost apicultor, imi spunea ca se hraneste cu albine) si alta cu penaj verde deschis si gusa albastra. Cu triluri de soprana, mi-a cantat frumos in fiecare dimineata o ciocarlie,  insa nu am auzit inca privighetoarea la inserat. Mai astept :). Despre ciocanitori, cuci, gaite si grauri nici nu mai pomenesc, caci aproape in fiecare zi dadeam ochii cu ei.

 

Am cultivat in gradina si plante pentru partea lor estetica, incercand sa plantez mai multe soiuri de flori, cu perioade diferite de inflorire, astfel incat sa ne bucuram de ele din primavara si pana toamna tarziu. Este important ca atunci cand combinati flori intre ele sa tineti cont de cat de inalte vor creste, astfel incat sa plantati florile de talie mica in fata celor de talie inalta, ambele flori benficiind astfel de soare suficient. Nu plantati flori anuale de doua ori in acelasi loc, deoarece in al doilea an acestea vor fi mai mici si cu flori mai putine. Acest lucru se intampla datorita scaderii substantelor minerale caracteristice speciei respective din sol si inmultirii daunatorilor.

 

Iata cateva flori din gradina mea, in ordinea postarii: dalie, zorele pitice, ceapa ornamentala, cerceii doamnei (dicentra), banutei australieni, eremurus, hemerocalis, lamaita ornamentala, zmeur ornamental, craite, narcise, kniphophia, mixandre, zinia, floarea soarelui, nalba mare, crini imperial, narcise, scilla, zambile, forsythia, flori de par, flori de mar, papalau (physalis), floarea crucii (aster), tufanele, craite, untisor (Ficaria ranunculoides), caldarusa (aquilegia), mana Maici Domnului (lonicera), bujori, anemone, craite, tufanele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salvează


One Response to “Din gradina mea – Flori & Co 2011 sau cum am combinat utilul cu placutul”


  1. adriana Says:

    sunt superbe
    am si eu o gradina la tara pe care anul acesta vreau sa o amenajez
    va rog daca puteti si aveti imi trimiteti si mie cateva seminte
    multumesc