Lumea gospodinelor

Ardei iute in otet » Lumea gospodinelor
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Retetele meleConserveDiverseSarbatoriZiua Recoltei Ardei iute in otet
aprilie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
5 august 2012

Ardeiul iute sau ciusca, asa cum i se mai spune la noi in Dobrogea este un insotitor nelipsit al sarmalelor, ciorbelor cu carne si a altor feluri de mancare. Are multe proprietati curative dintre care voi enumera doar cateva: antimicrobian, antiparazitar, stimulent al circulatiei sangvine, arde toxinele, stimuleaza digestia si se pare ca o anumita substanta din compozitia sa – numita capisceina – are efect de protejare a stomacului la persoanele sanatoase. Totusi aceasta reteta de ardei iute in otet nu este recomandata persoanelor care sufera de hemoroizi, inflamatii ale mucoasei bucale sau gastro-intestinale, probleme de inima, inflamatii diverse etc.

 

In medicina traditionala orientala, ardeiul iute are calitatile de usor, uscat si fierbinte, asadar el este indicat mai ales atunci cand afara este o vreme rece si umeda. Tot datorita calitatilor sale el echilibreaza persoanele mai plinute, cu piele rece si umeda.

 

Ardeiul iute se poate conserva pentru iarna in mai multe moduri:

 

1. Prin uscare la soare – puteti aseza ardeii iuti intr-o tava larga la soare sau ii puteti insira pe o ata si usca intr-un loc insorit.

2. Prin deshidratare – se taie cotoarele, ardeii se taie in jumatati si se aseaza in tava deshidratorului cu partea carnoasa in sus.

3. Prin congelare – se congeleaza intregi sau maruntiti.

4. Prin murare in otet – se conserva intr-o solutie de apa, sare si otet.

 

 

Iata mai jos o reteta rapida de ardei iute in otet, pe care o am de la bunica sotului meu si pe care o folosesc de mai multi ani:

 

 

 

1. Se spala ardeiul iute. Se aseaza (nu trebuie neaparat uscat de apa)  in borcane sau sticle.

2. Se fierbe o solutie din jumatate apa si jumatate otet. Se adauga o lingura rasa de sare la fiecare litru de apa. Se da in clocot cateva secunde si se stinge flacara.

3. Sticlele cu ardei iute se aseaza pe o suprafata metalica ( tava de metal, cutit, paleta de taiat tortul etc). Se toarna solutia fierbinte de apa, otet si sare peste ardeiul iute pana la gura sticlei.

4. Se lasa sticlele desfacute 1-2 ore, deoarece lichidul scade in urmatoarele zeci de minute (ies multe bule de aer la suprafata) si va trebui completat inainte de capsare.

5. Cand observati ca lichidul nu mai scade, capsati sau legati cu celofan sticlele si depozitati-le intr-un loc racoros.

 

 

Sticlele mele de ardei iute in otet, 2012:

 

 

 

 

Comments are closed.