Lumea gospodinelor

Cum se sparge si se consuma o nuca de cocos tanara » Lumea gospodinelor
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Retetele meleBauturi Cum se sparge si se consuma o nuca de cocos tanara
mai 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Cum se sparge si se consuma o nuca de cocos tanara

 

Nuca de cocos este un aliment delicios. Ea se foloseste la noi preponderent in retetele pentru prajituri, dar in alte tari este un ingredient nelipsit din multe feluri de mancare.

 

 

Nuca de cocos ajunge in magazinele din Romania in doua faze de evolutie: tanara si matura. Nuca tanara are coaja subtire, se sparge usor (este nevoie doar de un cutit de bucatarie cu margine in partea de jos) are mult suc si o pulpa frageda, care se desprinde usor de pe interiorul nucii, folosind o simpla lingura. Nuca matura are coaja groasa, se sparge greu, are putin suc in interior si o pulpa groasa si tare, care se poate razui, obtinand-se astfel nuca de cocos rasa, pe care o cunoastem cu totii.

 

 

Nuca de cocos tanara o putem gasi cu coaja moale neindepartata si arata aproximativ ca un cilindru cu varf sau curatata complet de coaja moale din exterior si arata ca o nuca de cocos matura dar de culoare mai deschisa si fara „par” :)

 

 

 

 

 

Nuca de cocos tanara cu coaja moale indepartata

Sursa: Rawcandy

 

 

Nuca de cocos tanara cu coaja exterioara neindepartata.

Sursa: Alibaba

 

 

Eu voi prezenta astazi cum se deschide o nuca de cocos tanara si am folosit pentru asta o nuca de cocos ca in prima imagine, cu coaja moale din exterior deja indepartata. Daca folositi nuci de cocos ca in a doua imagine, atunci locul unde trebuie desfacute este reprezentat de partea cu varf.

 

Metoda pe care o voi prezenta in continuare se foloseste exclusiv pentru nucile tinere nu pentru cele batrane cu coaja groasa (asa cum sunt majoritatea nucilor de cocos din hipermarket). In Constanta, nuci tinere in coaja alba am gasit la Real.

 

Iata cum se procedeaza:

In primul rand am spalat nuca si am uscat-o. Apoi am asezat-o pe o planseta de lemn.

 

 

 

 

Se alege un cutit de bucatarie mai mare, care sa aiba in partea de jos o muchie. Se aseaza nuca de cocos cu partea unde sunt cele trei gaurele in jos si partea neteda in sus ( daca folositi nuca din a doua imagine va trebui sa curatati varful moale pana ajungeti la coaja tare). Se loveste cu putere cu muchia cutitului la aproximativ 4-6 cm de varf (in imaginile de mai jos sotul meu este cel care manuieste cutitul :)))

 

 

 

Apoi se ridica in sus cutitul pana se va desface de la sine un capacel:

 

 

 

Asezati deasupra nucii o cana mai mare si apoi intoarceti brusc ansamblul cana-nuca cu susul in jos pentru a scurge apa din cocos.

 

 

 

Apa de cocos obtinuta se strecoara:

 

 

 

Cu o lingura se scoate pulpa moale din interiorul nucii de cocos:

 

 

 

Pulpa se poate consuma ca atare sau se poate adauga in smoothie-uri, prajituri etc. Daca adaugati apa fierbinte peste pulpa la blender, obtineti lapte proaspat de cocos :)

Comments are closed.