Lumea gospodinelor

Galuste gratinate cu spanac si branza Ricotta
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Retetele meleFel principal Galuste gratinate cu spanac si branza Ricotta
decembrie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Intr-o carte de bucate in limba germana :) am gasit aceasta reteta – Galuste gratinate cu spanac si branza Ricotta – care mi s-a parut atragatoare. Asa ca am hotarat sa o prepar. Rezultatul a fost cu mult peste asteptari, galustele au iesit gustoase dand senzatia ca se topesc in gura. Le-am asortat cu o salata de rosii stropita cu ulei de masline si totul a iesit cum nu se poate mai bine :)

 

Reteta este pentru 4 portii si fiecare portie contine urmatoarele:

 

535 kcal

18 g proteine

45 g grasimi

13 g carbohidrati

 

Iata mai jos cum se prepara reteta –  Galuste gratinate cu spanac si branza Ricotta

 

 

Ingrediente:

 

700g frunze de spanac

150g branza Ricotta sau alta branza moale (branza proaspata, Almette, La Dorna etc)

3 galbenusuri

6 linguri faina (aproximativ)

sare

piper

nucsoara macinata

3 linguri unt

60 g Parmesan

 

Preparare:

 

1.Spanacul  se spala si se lasa sa se usuce.  Se aseaza intr-o oala cu 100 ml de apa si se lasa la fiert. Dupa ce a fiert se scoate intr-o sita si se lasa sa se scurga bine si sa se usuce usor.  Se toaca marunt. Se poate folosi si spanac congelat, dar in acest caz se mareste cantitatea de faina.

 

2. Se amesteca cu mixerul branza Ricotta, galbenusurile si faina, pana se obtine o masa compacta si neteda

 

3. Se adauga spanacul la acest amestec si se continua mixarea pana cand amestecul devine omogen. Se asezoneaza cu sare, piper si nucsoara. Dupa asezonare, daca pasta vi se pare prea moale,  mai adaugati faina in ploaie si mixati pana obtineti o pasta mai groasa, ca o coca foarte moale. (Puteti incerca o galusca la fiert si daca se dezintegreaza in apa, atunci mai adaugati cateva linguri de faina in pasta de spanac si amestecati).

 

4. Intr-o oala mare se aduce la fiert apa cu sare. Cu o lingura se fac galuste mici din compozitia de spanac si se scufunda in apa fierbinte. Se lasa la fiert aproximativ 8-10 minute pana cand incep sa se ridice la suprafata.  Cand sunt gata, se scot galustele din apa si se lasa la scurs pana se usuca usor.

 

5. Se aseaza galustele intr-o forma rezistenta la foc. Peste ele se presara untul in fulgi si  parmezan ras pe razatoarea mare. Se aseaza tava in cuptor imediat sub grilul de sus. Se aprinde grilul (nu si cuptorul!) si se lasa sa se gratineze timp de 3-5 minute sau pana cand parmezanul capata o tenta aurie.

 

Acest preparat se asorteaza cu salata de rosii.

 

Varianta dietetica:

Se folosesc albusuri in loc de galbenusuri. Albusurile se bat spuma. Se incorporeaza apoi pe rand restul ingredientelor. Galustele se servesc doar fierte, fara a le mai gratina cu unt si parmesan sub grill.

 

 

 

Si acum iata demonstratia in imagini ( eu am folosit spanac congelat si gata maruntit de la Bonduelle):

 

1. Ingredientele:

 

 

 

2. Daca folositi spanac congelat, acesta se dezgheata intr-o oala, fara a aduga nimic altceva…

 

 

 

3. …pana devine pasta…

 

 

 

4. …dupa care se pune la scurs intr-o sita, asezata pe un castron.

 

 

 

5. Se amesteca branza Ricotta cu galbenusurile la mixer.

 

 

 

6. Peste pasta obtinuta se adauga faina si se mixeaza in continuare.

 

 

 

7. Se adauga apoi spanacul bine scurs.

 

 

 

8. Se amesteca totul pana se obtine o pasta verde.

 

 

 

9. Se adauga putina sare (nu multa deoarece galustele se vor fierbe in apa sarata, iar la sfarsit se acopera cu parmezan, care la randul lui este sarat)

 

 

 

10. Apoi se potriveste de piper.

 

 

 

11. Se adauga un varf de lingurita de nucsoara. In acest moment daca pasta nu vi se pare destul de legata, trebuie adaugata faina pana obtineti o coca foarte moale.

 

 

 

13. Din compozitie se iau gramajoare cu lingura si se pun la fiert intr-o oala mare cu apa sarata. Se incearca mai intai cu o galusca, daca aceasta se rupe la fiert, atunci mai adaugati faina in compozitie si amestecati bine.

 

 

 

14. Se scot galustele, se lasa sa se scurga si sa se usuce putin, dupa care se aranjeaza intr-o tava rezistenta la temperaturi mari.

 

 

 

15. Se presara bucatele de unt.

 

 

 

16. Si parmezan ras pe razatoarea mare (daca doriti, puteti pune mai mult parmezan).

 

 

 

17. Se aseaza pe randul de sus, imediat sub grilul aprins al cuptorului (fara a aprinde si cuptorul!), unde se lasa 3-5 minute sau pana cand parmezanul devine auriu.

 

 

 

18. La servire, aceste galuste gratinate cu spanac si branza Ricotta, se  asorteaza excelent cu salata de rosii.

 

 

POFTA BUNA!

 

Comments are closed.