Lumea gospodinelor

Gogosi picate
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Retetele meleDulciuri Gogosi picate
martie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
5 august 2012

Aceasta reteta de gogosi picate (sau nalangate, cum se mai numesc ele in Dobrogea) o am de la mama unor prieteni care locuiesc la tara. Gogoselele ies foarte pufoase, se umfla mult la prajit si au un gust super. Asa cum spune sotul meu – mananci si nu te mai poti opri :)

 

La aceasta reteta diferenta fata de gogosile clasice care se taie cu paharul este faptul ca aluatul se lasa mai moale (putin mai moale ca un aluat de cozonac). Din castronul cu aluat se ia cate o bucatica cu lingura si cu ajutorul degetului sau al altei lingurui i se da drumul in tigaia cu ulei incins. De aici si numele de gogosi picate.

 

Pentru ca astazi am avut mai mult timp liber si pentru ca tocmai s-au anuntat 35 de grade celsius, am hotarat sa stau putin in fata aragazului aprins „ca sa nu simt” caldura de afara :)

 

 

 

Iata si rezultatul muncii mele – cald, rumen si pufos:

 

 

 

 

Reteta:

 

4 oua

400 ml lapte (smantana sau iaurt – ies grozave cu iaurt!)

5-6 linguri de zahar

1 plic praf de copt

1 plic zahar vanilat

faina cat cuprinde pentru un aluat putin mai moale ca cel de cozonac (maxim 600g)

 

 

1. Se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat la mixer pana se fac spuma (ca la pandispan). Daca doriti ca gogosile sa aiba alta aroma decat vanilie, puteti adauga unul sau mai multe din ingredientele: coaja de lamaie bio, de portocala bio, esenta de rom, scortisoara, pudra de cardamom, ghimbir etc.

 

2. Se adauga praful de copt si se bat ouale in continuare. In aceasta faza, daca doriti, puteti adauga 1-2 linguri de cacao pentru un gust mai diferit al gogoselelor.

 

3. Se adauga si laptele (sau iaurtul) si se amesteca bine.

 

4. Se adauga faina pana obtinem un aluat putin mai moale decat aluatul de cozonac. Aproximativ 550-600g de faina. Puteti folosi pentru o parte din cantitate, faina integrala. Gogosile vor iesi mai rustice :).

 

In aceasta faza daca doriti sa faceti gogosi cu fructe, puteti adauga cateva bucatele de capsuni, piersici, mar (ras sau bucatele mici), pere, prune, afine, banane etc. Fructele trebuie scurse foarte bine de zeama, ca sa nu influenteze umiditatea aluatului. Ele se amesteca in compozitie cu miscari lente, ca sa se incorporeze uniform fara a se zdrobi. Cand faceti gogosi cu fructe, folositi iaurt in loc de lapte.

 

Puteti folosi si fructe uscate, tocate in bucatele. Cu stafide sunt foarte gustoase.

 

5. Se incinge uleiul in ceaun/wok/tigaie (vedeti aici ce fel de ulei este indicat pentru prajit) se iau bucatele de aluat cam de jumatate de lingura si cu ajutorul degetului sau al altei linguri se lasa sa cada in uleiul incins (de la distanta mica :) ). Se prajesc pe ambele parti pana capata o culoare aurie. Gogosile se prajesc la foc potrivit, nici prea tare nici prea moale. Daca focul este prea tare, se vor arde la exterior, inainte de a se coace la interior. Daca focul este prea mic, vor absorbi prea mult ulei la prajit.

 

6. Se scot gogosile pe o farfurie peste care am pus servetele de hartie care sa absoarba grasimea in plus.

 

7. Se servervesc decorate cu zahar pudra.

 

POFTA BUNA!

 

 

 

 

 

 

 

 


3 Responses to “Gogosi picate”


  1. Olivia Says:

    Reteta suna foarte bine, abia astept s-o incerc!
    Multumesc.


  2. Monica Says:

    Foarte bune gogosile, acum am probat reteta. Nu stiu cum sunt a doua zi, dar nu cred ca mai apuca ziua de maine, au mare succes :) Multumesc!


  3. admin Says:

    Cu multa placere, Monica! Pofta buna la gogosi! :)