Lumea gospodinelor

Lassi o bautura racoritoare plina de calciu
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Retetele meleBauturi Lassi – o bautura racoritoare plina de calciu
mai 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

In orice cofetarie sau restaurant din India, indiferent daca este inceputul sau sfarsitul mesei, exista intotdeauna posibilitatea de a comanda un lassi. Lassi este bautura populara traditionala a Indiei. Are la baza apa si iaurt amestecate cu diferite mirodenii sau condimente. Exista trei feluri de lassi: sarat, dulce si natur.

Lassi sarat este preparat din iaurt, apa, sare de Himalaya si condimente. In mod traditional in India se foloseste chimen pisat ca si condiment principal, dar in afara de acesta se mai pot folosi si altele: curry, sofran, piper, oregano, boia iute, cimbru, tarhon, marar, coriandru etc.

Lassi dulce se prepara din iaurt, apa, un indulcitor natural (miere, zahar brun, sirop de agave, sirop de artar etc) si mirodenii (scortisoara, anason, fenicul, vanilie, cardamom, apa de trandafir, coaja de lamaie bio sau portocala bio rasa, etc) sau  piure de fructe (mango, capsuni, afine, coacaze, zmeura etc)

Lassi natur se prepara din amestecarea iaurtului cu apa si mirodenii, de obicei proaspete (ex: frunze de menta, melissa, salvie, oregano,  etc).

 

In afara de faptul ca este foarte gustos, lassi mai este si foarte sanatos. Reprezinta o sursa excelenta (si usor asimilabila de calciu), ajuta digestia, racoreste in zilele toride de vara si se prepara extrem de usor. Copiii adora lassi dulce, in timp ce lassi sarat se potriveste excelent alaturi de cateva grisine. Pentru persoanele care transpira foarte mult vara, se recomanda lassi natur, cu frunze de menta proaspete, in timp ce lassi cu chimen sau cu cimbru, ajuta digestia prin refacerea florei intestinale.

 

Daca aveti musafiri neanuntati, lassi este solutia simpla de a prepara ceva gustos intr-un timp foarte scurt. Folosindu-va imaginatia veti putea crea si singuri o multitudine de retete gustoase de lassi.

 

 

Iata in continuare cateva retete simple de lassi:

 

I. LASSI CU CHIMEN

 

Ingrediente:

1/2 pahar de iaurt

1/2 pahar de apa plata

1 vf de cutit de sare de Himalaya (optional)

1/2 lingurita seminte de chimen

 

Preparare:

1.Se prajesc in sec, intr-o tigaie, semintele de chimen 1- 2 minute

2.Se scot, se lasa sa se raceasca si se rasnesc pana devin pudra.

3.Se dizolva sarea in apa, se adauga pudra de chimen si se varsa intregul amestec peste iaurt.

4.Se amesteca totul foarte bine si… POFTA BUNA!  :)

 

 

II. LASSI DULCE CU CARDAMOM

 

Ingrediente:

1/2 pahar de iaurt

1/2 pahar de apa plata

1 lingurita de miere

un vf de cutit de pudra de cardamom (eu am folosit cardamom gata macinat de la Sonnentor)

 

Preparare:

1. Se amesteca mierea cu apa pana la dizolvare.

2. Se adauga pudra de cardamom.

3. Compozitia de mai sus se toarna peste iaurt si se amesteca totul foarte bine. Pofta buna! :)

 

 

III. LASSI CU MENTA PROASPATA

 

Ingrediente:

1/2 pahar de iaurt

1/2 pahar de apa plata

1 lingurita de frunze de menta proaspete tocate marunt (eu am gasit menta proaspata la cutii de plastic in magazinele mari)

 

Preparare:

1. Se amesteca frunzele de menta cu apa

2. Totata compozitia de mai sus se toarna peste iaurt, amestecand totul pana la omogenizare. Pofta buna! :)

 

 

 

NB! Bineinteles ca gospodinele grabite pot pune toate ingredientele intr-un blender, si totul va fi gata in cateva secunde! :)

 

 

Comments are closed.