Lumea gospodinelor

Ce trebuie sa stim inainte de a lucra in punct cruce
Va aflati aici: Lumea gospodinelor HobbyPunct in cruce Ce trebuie sa stim inainte de a lucra in punct cruce
septembrie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Exista cateva lucruri de care este bine sa tinem seama inainte de a incepe sa coasem in punct cruce. In primul rand trebuie stiut ca orice model in punct cruce se coase pe o panza speciala numita in general, etamina. Aceasta este o panza cu gaurele, din bumbac simplu sau bumbac cu diferite fire (ex Lycra). Panza etamina poate avea mai multe marimi (ex 14ct, 16ct, 18ct s.a.m.d.). Aceste marimi se citesc in felul urmator: la panza de 14 ct exista 14 gaurele pe o distanta de 2,5 cm, la panza de 16 ct exista 16 gaurele pe o distanta de 2,5 cm etc. Ca regula generala, nr panzei reprezinta nr de gaurele pe care il are aceasta, pe o distanta de 1 inch (aproximativ 2,5 cm).

 

Coaserea se face cu ac special pentru goblen, cu varful bont si urechea mare. Aceste ace sunt de mai multe dimensiuni, asadar in momentul in care achizitionati panza, trebuie sa aveti grija ce marime de ac potriviti. Exista ace foarte bune de la marii producatori, ex: DMC sau Permin. Ca sa nu rataciti acele, puteti folosi un magnet, pe care sa-l tineti pe masa in timp ce lucrati, sau chiar o banda organizatoare cu magnet, cum este cea de la DMC.

 

In afara de ac veti mai avea nevoie de un dispozitiv special de introdus ata in ac si de bobine de carton pe care sa depanati jurubitele de mouline. O cutie de plastic cu mai multe compartimente si o forfecuta cu varfurile ascutite (pentru taiat ata si eventual descusut) completeaza trusa dumneavoastra personala.

 

Un gherghef ajuta la intinderea panzei, dar multe persoane prefera sa coasa panzele cu ochi mari pe deget (aceasta metoda este si mult mai rapida).  Aveti grija cand coaseti la gherghef sa nu strangeti prea tare ata, deoarece panza va sta la sfarsit incretita.

 

Ata mouline care se foloseste la coaserea in punct cruce trebuie sa fie de calitate, altfel riscati ca in momentul in care spalati cusatura, culorile sa iasa si sa murdareasca panza. Cei mai cunoscuti producatori de mouline sunt DMC si Anchor. Daca achzitionati ata de la alte firme, este bine sa incercati rezistenta culorilor la spalat astfel: taiati o bucata de 8-10 cm de fir, spalati-l cu apa calda si sapun si apoi, cu sapunul inca pe fir, stoarceti ata bine intr-o panza (sau servetel mai gros) de culoare alba. Daca panza sau servetelul se pateaza, ata mouline va pata viitoarea panza pe care veti lucra (daca aceasta este de culoare deschisa).

 

Pentru a citi cat mai bine schema modelului, va recomand sa o mariti la un centru de copiere. Apoi, pentru a usura munca ochilor, este bine sa colorati simbolurile greu de citit. Bineinteles ca o lupa poate deveni o buna prietena, in momentul in care aveti tendinta de a strange ochii pentru a vedea mai bine.

 

Toate acestea fiind spuse, va doresc spor la treaba! :)

 

 

Comments are closed.