Lumea gospodinelor

Rasaduri de Plante Medicinale 2016 » Lumea gospodinelor
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Din gradina mea Sanatate si FrumusetePlante de leac Rasaduri de Plante Medicinale 2016
aprilie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Rasaduri Plante Medicinale 2016

 

 

Anul acesta am semanat in alveole de turba mai multe seminte de plante medicinale. Am folosit pamant special pentru rasaduri, cu granulatia mica. Unele seminte germineaza numai la lumina (menta, sunatoare, codita soricelului, busuioc etc).  La aproximativ 10 zile de la rasarire, am administrat prin pulverizare un ingrasamant ecologic (Cropmax). Dupa ce se dezvolta suficient, rasadurile vor fi plantate la locul definitiv, special ales in functie de cerintele plantei fata de sol si lumina. Cand trasplantati rasadurile, ingropati-le pana la primele frunze. Acest lucru este foarte important.

 

 

1. Patlagina Mare – Plantago Major

 

Semintele se recolteaza din iulie pana in octombrie. Se seamana in rasadnite reci, in pamant special pentru rasaduri, incepand cu luna martie. Nu germineaza bine la caldura prea mare. Se replanteaza la loc definitiv cand rasadurille se dezvolta. Este o planta perena. Nu este pretentioasa fata de sol, nici fata de pH-ul solului, prefera locurile insorite. De la patlagina se recolteaza frunzele, radacina si semintele.

 

01 Rasaduri Patlagina Mare 1

 

 

 

2. Codita soricelului (Achilea millefolium)

 

Se seamana din luna martie in rasadnite sau direct la loc definitiv. Semintele nu se acopera cu pamant doarece au nevoie de lumina ca sa germineze. Solul se mentine umed pana la rasarire.  Nu este pretentioasa fata de sol, cu toate acestea prefera solurile mai usoare, chiar nisipoase. Se planteaza in locuri insorite. In scop medicinal se foloseste partea aeriana, in special florile. Acestea se recolteaza in jurul pranzului, in plin soare, cand cantitatea de uleiuri eterice este foarte mare. Planta perena.

 

 

02 Rasaduri Codita Soricelului 1

 

 

 

3. Spilcuta (Tanacetum Parthenium)

 

Spilcuta este ruda cu crizantema. Florile sale seamana cu cele ale musetelului. Se seamana din luna Martie in rasadnite sau direct la locul definitiv. Se acopera cu putin compost sau pamant foarte fin si se mentin umede pana la rasarire. Germineaza cel mai bine la 15-20 de grade Celsius. Planta perena, dupa primul ger se taie la nivelul pamantului. Aceasta planta se foloseste in special in scop extern. Ea trebuie evitata de femeile gravide si de persoanele cu alergii ale pielii. Spilcuta nu se planteaza in gradina de legume, deoarece albinele si alte insecte o evita si nu vor poleniza legumele din jurul ei. Plasati buchete de spilcuta langa usi sau ferestre si insectele nu vor mai intra in casa.

 

 

03 Rasaduri Spilcuta 1

 

 

 

 

4. Nalba (Malva silvestris)

 

 

Nalba este  o planta pe care eu o indragesc foarte mult. Ea face minunate flori violet intreaga vara. Asadar in afara de rolul medicinal ea este si o planta extrem de estetica. Se seamana din aprilie. Poate fi semanata direct la locul definitiv, deoarece ea este complet nepretentioasa. Ea germineaza foarte usor si abundent. Florile vor aparea din al doilea an. Prefera soarele dar se poate acomoda si in umbra partiala.

 

 

04 Rasaduri Nalba 1

 

 

 

 

 5. Papadia (Taraxacum Officinale)

 

O planta medicinala bine cunoscuta la noi in tara. Primavara, devreme, o cura cu frunze de papadie este bine venita pentru detoxifierea intregului organism si intarirea ficatului . Cu cat sunt culese mai tinere frunzele de papadie, cu atat sunt mai putin amare. Semintele de papadie se seamana la suprafata solului. Germineaza in aproximativ 10 zile. Se replanteaza la loc definitiv la sfarsitul primaverii sau inceputul verii. De la papadie in afara de frunze se folosesc si florile si radacina.

 

05 rasaduri papadie 1

 

 

 

 

6. Urzica (Urtica dioica)

 

Urzica, „regina plantelor de leac” asa cum o numesc eu. Am scris un articol intreg despre aceasta planta minunata. Semintele de urzica se recolteaza la sfarsitul verii. Ele sunt verzi si au aproximativ 1 mm. Se seamana iarna tarziu in rasadnite. Ele nu se vor acoperi cu pamant, deoarece germineaza numai in prezenta luminii. Solul se mentine umed pana la rasarire. Aveti rabdare, micuta urzica rasare putin mai greu – aproximativ 2 saptamani. Se replanteaza la loc definitiv primavara. Oferiti urzicutelor tinere locuri umbrite, urzica va creste mai bine la umbra decat la soare. In anii urmatori, daca doriti plante stufoase, ciupiti varfurile din cand in cand. Iarna ea se vestejeste complet dar primavara rasare din nou din radacina. Urzica iubeste apa, asadar udati bine, mai ales in verile calduroase. Pentru gradinari, urzica este un adevarat prieten. Din frunzele de urzica macerate in apa 3-4 spatamani, rezulta un puternic activator de compost. Acest macerat diluat cu apa poate fi folosit si ca ingrasamant lichid in gradina de legume.

 

 

06 Rasaduri Urzica 1

 

 

 

 

7. Tataneasa (Symphytum officinale)

 

Tataneasa este o planta valoroasa. In afara de virtutiile ei medicinale ea este apreciata de gradinarii de pretutindeni. Frunzele de tataneasa sunt un veritabil ingrasamant cu o formula NPK foarte potrivita pentru gradina de legume (contin mult potasiu). Din maceratul de tataneasa obtinem un activator de compost foarte rapid. Eu am probat personal acest lucru in gradina mea si pot spune ca in cateva saptamani compostul meu era deja maturat. Dacii apreciau mult tataneasa. Ei foloseau frunzele tinere in bucatarie. Potentialul tatanesei de refacere a pielii si mucoaselor este extraordinar. Ea este hemostatica, deci atentie la administrarea ei persoanelor care iau anticoagulante. Studii recente sugereaza ca tataneasa ar trebui evitata si de cei care au probleme cu ficatul. Tataneasa este foarte usor de cultivat. Semintele germineaza in proportie mare si rasadurile sunt foarte viguroase.  Se seamana primavara foarte devreme in rasadnite sau la loc definitiv. Tolereaza umbra. Nu este foarte pretentioasa fata de sol dar ii place totusi un sol bine drenat si putin mai bogat in substante nutritive. Iarna se usuca dar primavara urmatoare rasare din nou din radacini. Dupa ce ati cultivat din seminte, puteti inmulti foarte usor tataneasa din radacini. Toamna scoateti o parte din radacina si replantati-o in alta parte. In primavara urmatoare veti avea o noua planta viguroasa.

 

 

07 Rasaduri Tataneasa 1

 

 

 

 

8. Talpa gastii (Leonurus cardiaca)

 

 

Planta medicinala recomandata in hipertensiune, afectiuni cardiace si ale nervilor. Calmant general si tonic cardiac. Ea este recomanda in special in tulburari neuro-vegetataive si gastrite de origine nervoasa. Evitati sa atingeti florile cu mana deoarece calicele lor au „dinti” ascutiti. Tot din acest motiv, tineti departe animalele, doarece se pot rani. Planta este utero-stimulanta, asadar va fi evitata in timpul sarcinii; poate produce contractii premature. Se va evita expunerea la soare; talpa gastii produce fotosensibilizarea pielii (precum sunatoarea). Frunzele au calitati tinctoriale, colorand in verde masliniu. Se seamana primavara in rasadnite sau la loc definitiv. Nepretentioasa fata de sol.

 

 

08 Rasaduri talpa gastii 1

 

 

 

 

9. Cicoare (Cichorium intybus)

 

De la cicoare se folosesc toate partile. Frunzele tinere sunt un adaos excelent in salate. Florile se folosesc pentru ceai, salata, ornarea deserturilor etc. Radacina de cicoare se coace la cuptor si apoi se rasneste. Pudra rezultata se poate folosi ca inlocuitor de cafea. Cicoarea este o planta nepretentioasa. Ea poate creste oriunde si oricum. Chiar si in cel mai sarac pamant, cicoarea va produce flori minunate de un albastru celest. Semintele de cicoare se seamana primavara devreme, in rasadnite sau direct la locul definitiv. Ele germineaza dupa cateva zile. In scop medicinal, partea aeriana se recolteaza in momentul infloririi iar radacina toamna tarziu.

 

 

09 rasaduri Cicoare 1

 

 

 

 

10. Menta Egipteana sau Menta cu frunza rotunda (Mentha rotundifolia)

 

Numita si Apple Mint, Menta Egipteana este un soi de menta aparate. Spre deosebire de menta obisnuita aceasta are frunzele mai rotunde si mirosul mai bland. Ea nu are mentol aproape deloc, din acest motiv este bine tolerata de persoanele cu gastrita sau afectiuni nervoase. Datorita aromei fine, este preferata de bucatarii din toata lumea pentru aromatizarea salatelor, deserturilor si bauturilor racoritoare. Ceaiul din acest tip de menta este bautura nationala a Marocului, iar celebra bautura Mojito se prepara din aceasta menta amestecata cu apa minerala, lime, zahar brun si esenta de rom. Semintele se pot semana din februarie in rasadnite. Semintele nu se acopera cu pamant, deoarece au nevoie de lumina sa germineze. Solul se mentine in permanenta umed. Cand rasadurile sunt suficient de mari pentru a fi transplantate, se rasadesc la loc definitiv. Menta prefera semiumbra si chiar umbra, un sol umed si afanat. Iubeste apa, asadar in zilele calduroase de vara trebuie sa aveti grija sa o udati mai des. Ea se recolteaza cel mai bine cand 20% din flori au inflorit.

 

10 Rasaduri Menta Apple Mint 1

 

 

 

 

11. Menta creata (Mentha spicata)

 

Numita si Spearmint (menta din guma de mestecat), menta creata iubeste solurile umede si afanate. Creste bine in semiumbra sau chiar umbra. Uleiurile sale esentiale au un miros racoros, fiind nemaipomenita ca adaos in limonade, vara. Semintele se seamana in rasadnite primavara devreme, la suprafata solului, deoarece au nevoie de lumina sa germineze. Cand rasadurile sunt suficient de mari se replanteaza la loc definitiv. In scop medicinal se recolteaza cand 20 % din flori au inflorit.

 

11 Rasaduri Menta Spearmint 1

 

 

 

 

12. Tutun (Nicotiana Tabacum)

 

Cu toate ca tutunul nu se mai foloseste ca planta medicinala inca din secolul al XVII-lea, am inclus si rasadurile de tutun in aceasta postare datorita utilizarilor multiple pe care le are in gradina de legume. Tutunul este o planta inalta cu frunze mari si flori rozalii. Regina noptii este un hibrid de tutun. Tutunul reprezinta un excelent adaos verde la la masa de compost. Din frunzele de tutun macerate, se obtine un insecticid natural cu efect repelent.

 

 

12 Rasaduri tutun 1

 

 

 

 

 

13. Pelin (Artemisia absinthium)

 

 

Semintele de pelin sunt minuscule. Se pot semana oricand incepand cu luna februarie. Semintele de pelin nu se acopera cu pamant, deoarece au nevoie de lumina ca sa germineze. Solul se mentine in permanenta umed pana la rasarire, apoi se uda o data pe zi. Se replanteaza la loc definitiv, cand rasadurile sunt suficient de mari pentru a fi manevrate. Prefera locurile insorite si solurile usoare, cu toate ca pelinul se poate dezvolta practic in orice tip de sol. Pelinul este o planta medicinala folosita inca din vechime. Trebuie totusi evitat de femeile insarcinate sau care alapteaza, persoanele cu probleme neurologice sau psihice. Pelinul este repelent pentru insecte. El este un adaos excelent in sapunurile facute in casa, datorita aromei sale dar mai ales efectului antiseptic.

 

 

13 Rasaduri pelin 1

 

 

 

 

 

14. Tintaura (Centaurium erythraea)

 

 

Semintele de tintaura se pot semana vara tarziu la loc definitiv sau primavara devreme in rasadnite .  Semintele de tintaura sunt foarte mici. Ele nu se acopera cu pamant, deoarece au nevoie de lumina ca sa germineze. Solul se mentine extrem de umed pana la germinare. Rasadurile sunt foarte mici si au nevoie de timp ca sa creasca. Asadar aveti rabdare cu micuta tintaura. Rasadurile se replanteaza la loc definitiv cand sunt suficient de mari pentru a putea fi manevrate. Tintaura nu este indicata femeilor insarcinate sau persoanelor cu ulceratii digestive. Florile de tintaura au calitati tinctoriale, colorand durabil in galben-verzui.

 

 

14 rasaduri Tintaura 1

 

 

 

 

15. Pelinita (Artemisia annua)

 

Semintele de pelinita se seamana la suprafata pamantului (au nevoie de lumina ca sa germineze), primavara devreme. Se transplanteaza la loc definitiv, cand rasadurile sunt suficient de robuste. Este o planta anuala, dar se auto-insamanteaza usor, asa ca odata plantata, veti avea mereu pelinita in gradina. Pelinita are un miros deosebit. Este suficient sa plimbati mana peste planta si aerul se umple de mirosul ei dulce si placut. Pelinita creste inalta, ajungand pana la 120-150 cm. Planta nu este recomandata femeilor insarcinate. Pelinita este planta de electie in tratamentul malariei, fiind activa chiar pe tulpini de Plasmodium rezistente la medicatia obisnuita.

 

16 rasaduri Pelinita 1


2 Responses to “Rasaduri de Plante Medicinale 2016”


  1. cristia Says:

    Felicitări! Aşteptăm poze să observăm etapele de creştere. Dar,seminţe care să fim sigure că vor germina de unde le luăm?


  2. admin Says:

    Multumesc pentru aprecieri, Cristia! este foarte buna intebarea ta. Intr-adevar, pentru a obtine rasaduri puternice avem nevoie de seminte viabile si sanatoase. Majoritatea semintelor eu le-am comandat de pe : http://www.seedaholic.com/edibles/medicinal-herbs.html.
    Livreaza si in Romania. Coletul a venit cam in doua spatamani. Succes!