Postat miercuri, 21 noiembrie 2012 la 8:12 am in Salate.
Puteti urmari raspunsurile la "Salata Aperitiv "Simfonie de iarna"" prin feed-ul RSS 2.0.
Aceasta salata stratificata combina intr-un mod inedit dar foarte armonios, mai multe legume si fructe de toamna, rezultatul fiind de-a dreptul delicios. Ea este foarte usoara, gustoasa, estetica si usor de facut.
Reteta ei o am de la o doamna din nordul Moldovei, o gospodina foarte iscusita, de la care am cules mai multe retete, pe care le realizez de fiecare data cu multa placere.
Salata aperitiv „Simfonie de iarna” se potriveste excelent pe masa de Craciun sau Revelion. Fiind o incantare atat pentru cei mari cat si pentru cei mici, ea ofera o multime de vitamine atat de importante in sezonul rece. Aceasta salata se realizeaza prin asezarea urmatoarelor straturi succesive:
- CARTOFI
- CEAPA
- MAR
- TELINA
- CASCAVAL
- MORCOV
Dar iata mai jos reteta in imagini:
Ingrediente:
- 1 castron de cartofi curatati si taiati in cuburi
- 1 farfurie de ceapa tocata fideluta
- 3 mere mari
- 1 radacina de telina
- 300g casacaval
- 2 morcovi mari
- 1 lamaie
- 3-4 linguri de ulei presat la rece
- sare si piper dupa gust
Preparare:
1. Se fierb cartofii taiati cuburi, se scot intr-un castron si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-au racit se amesteca cu sare dupa gust si cateva linguri de ulei de masline presat la rece.
2. Cartofii astfel preparati se aseaza uniform pe fundul unei tavi din yena.
3. Ceapa se toaca fideluta, se freaca cu sare si piper dupa gust si se imprastie peste cartofii din tava.
4. Se curata merele si se rad pe razatoarea mare, dupa care se amesteca cu sucul de la 1/2 lamaie. Se aseaza in tava, peste ceapa.
5. Se spala si se curata bine telina, dupa care se rade pe razatoarea mica si se amesteca cu sucul de la 1/2 de lamaie. Se aseaza in tava peste mere.
6. Se rade cascavalul pe razatoarea mica si se aseaza in tava peste telina, apasand la final usor cu o lingura, astfel incat aerul sa nu mai ajunga la straturile inferioare.
7. Se spala morcovii si se curata bine. Se dau prin razatoarea mica si se aseaza peste cascaval, in diferite modele, formand un ornament.
8. Tava se ambaleaza in folie alimentara si se da la frigider minim 6 ore, astfel incat aromele sa se intrepatrunda, desavarsind gustul
Pentru un gust mai „plin” se poate adauga la aceasta salata si miez de nuca rasnit, intre straturile de mar si telina
NB! Radeti merele si telina exact in momentul in care trabuie sa le folositi si nu dinainte, deoarece daca le radeti prea devreme acestea se vor oxida devenind maronii si schimbandu-si gustul.
Si acum iata etapele retetei de Salata Aperitiv „Simfonie de iarna”:
1. Se aseaza cartofii fierti amestecati cu sare si ulei pe fundul unei tavi yena:
2. Se adauga ceapa taiata fideluta si amestecata cu sare si piper:
3. Se presara merele date pe razatoarea mare si amestecate cu sucul a 1/2 lamaie:
4. Deasupra se adauga urmatorul strat: telina rasa pe razatoarea mica si amestecata cu sucul a 1/2 lamaie:
5. Se rade cascavalul pe razatoarea mica si se aseaza frumos in tava sigiland bine straturile inferioare:
6. Se rade apoi morcovul pe razatoarea mica si se aranjeaza in diferite modele, ca ornament:
POFTA BUNA!