Lumea gospodinelor

Supa asiatica de praz » Lumea gospodinelor
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Retetele meleSupe Supa asiatica de praz
aprilie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
18 noiembrie 2012

Prazul (Allium porrum), ca si varza sau verdeturile chinezesti, poate fi lasat nerecoltat in gradina pana la inceputul iernii (iar daca iarna nu este una foarte geroasa, poate fi lasat chiar pana in primavara, daca se astupa tulpinile cu musuroaie de pamant). Astfel, putem folosi de fiecare data cand gatim, praz proaspat, gata cules.

 

Multe retete  de iarna au ca ingredient principal prazul. Din praz se pot gati supe, ciorbe, stufat, mancaruri scazute, sosuri, placinte etc. Datorita gustului sau nu atat de iute ca al cepii sau usturoiului, prazul poate fi folosit in cantitati mai mari decat acestea. De altfel omenirea a iubit dintotdeuna prazul si se pare ca acesta era foarte apreciat in Egipt, Mesopotamia si Roma antica.

 

Pentru ca am adus cu mine cateva tulpini de praz de la tara, printre altele m-am gandit sa gatesc azi supa asiatica de praz.

 

 

Iata mai jos reteta:

 

 

Ingrediente:

 

1 tulpina mare de PRAZ, curatata si tocata inele

1 telina mica (cat un ou)  tocata cubulete

2 morcovi medii taiati cubulete

1 pastarnac mediu tocat cubulete

3 linguri ulei

1 lingurita frunze uscate de curry

1 lingurita rasa seminte de chimion (Cuminum cyminum)

1 lingurita verdeturi uscate maruntite (eu am folosit Condiment Bio Universal de la Farmacia Naturii)

10 boabe piper negru

sare dupa gust

 

 

Iata condimentele pe care le-am folosit eu:

 

 

Preparare:

 

1. Se calesc inelusele de praz  impreuna cu cele 3 linguri de ulei, 2-3 minute.

2. Se toarna apa si se da in clocot.

3. Se adauga legumele tocate cubulete (telina, morcovi, pastarnac).

4. Se asezoneaza supa cu frunzele de curry, semintele de chimion, verdeturile uscate si boabele de piper.

5. Se sareaza dupa gust. Se fierbe cca. 50-60 de minute la foc mic.

 

POFTA BUNA!

 

 

 

Comments are closed.