Lumea gospodinelor

Totul despre oua
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Sfaturi utileAlimenteSarbatoriPaste Totul despre oua
martie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27 iulie 2012

Oul – un mic univers intr-o forma perfecta. Bineinteles ca am putea vorbi ore in sir la modul filozofic despre ou. Numai ca astazi ne vom limita doar la ce inseamna el pentru gospodina. Oul in gospodarie reprezinta mai ales materia prima pentru foarte multe retete. Dar tot el mai este si un mijloc de a ne exprima simtul artistic, in saptamana dinaintea Pastelui. Oua rosii, oua incondeiate, oua cu abtibilduri, oua si iar oua :)

 

Dar stim oare absolut tot ceea ce este necesar despre oua?

 

Haideti sa o luam cu inceputul. Pentru multe persoane inceputul se afla undeva la piata, supermarket, magazinul de la colt etc. In acel loc, in care stam si privim cu sprancenele ridicate la ambalajele colorate in care se afla ouale. Pe care dintre ele sa-l cumpar oare? Prima alegere pentru multe persoane va fi pretul, cu cat mai mic cu atat mai bine. Din pacate ouale ieftine sunt si proaste. Majoritatea oualelor ieftine au codul 3 si provin de la gaini crescute in baterii, in spatii inchise, hranite cu hormoni de crestere si  superconcentrate pline de substante chimice si antibiotice. Toate acestea intra, zi dupa zi, in corpul gainii, pana cand corpul acesteia devine un rezervor de chimicale. Evident ouale acestor biete creaturi vor fi pline de toate aceste  substante pe care ea le-a ingerat. Asadar, daca va permiteti, dati un ban in plus si cumparati oua sanatoase cu numarul de la inceputul codului cat mai mic.

 

Am tot vorbit despre codul de pe oua. E timpul sa aflam ce inseamna el. Ei bine iata mai jos un exemplu de asemnea cod:

 

3ROCT007  si apoi imediat sub acest cod veti gasi data expirarii oului.

 

Si acum explicatia:

 

 

-> Cifra 3 de la inceputul codului insemna ca gaina care a produs oul a fost crescuta in sistem industrial, in baterii.

 

La inceputul codului de pe ou puteti gasi cifrele 0,1,2,3 . Iata-le explicate:

 

 

0 – gaini crescute in aer liber, hranite ecologic, la standarde inalte de calitate

1 – gaini crescute la sol in aer liber

2 – gaini crescute la sol

3 – gaini crescute in spatii inchise in baterii, in sistem industrial.

 

 

-> Dupa cifra 3, observam literele RO, care vin de la Romania – literele de dupa prima cifra reprezinta tara de provenienta a oului, de exemplu daca ouale erau din Anglia ati fi vazut literele UK, daca erau din Italia, literele IT si asa mai departe.

 

-> Dupa literele RO, observam literele CT, care vin de la Constanta. Dupa RO de la Romania, urmatoarele litere reprezinta judetul. Astfel, daca ouale erau din Brasov, am fi vazut BV, daca ele erau din Gorj, am fi citit GJ etc.

 

-> Ultimele cifre reprezinta codul producatorului din judetul respectiv.

 

 

Asadar, sa citim impreuna un exemplu –  2ROBT003 – Gaini crescute la sol din Romania, din judetul Botosani, producatorul avand codul 003.

 

 

Toate acestea fiind spuse sa trecem mai departe la investigarea amanuntita a oului.

 

 

 

OUL RESPIRA

 

Pare socant, dar este foarte adevarat. Oul prezinta pe suprafata sa micropori, gaurele microscopice, prin care aerul intra si iese. Cum altfel credeti ca respira puiul in ou atatea zile? :)

 

Dar de ce este important acest lucru pentru noi, gospodinele?

 

Este important deoarece oul este un aliment perisabil, tocmai datorita acestor mici gaurele prin care intra aerul. Odata cu aerul patrund si microorganismele, care dezvoltandu-se produc deprecierea acestuia, sau stricarea lui. Cunoscand acest mic secret este lesne de dedus cum pot fi pastrate ouale vreme indelungata. Gospodinele din secolele trecute cunosteau si ele aceste lucruri, deoarece au inventat fel de fel de metode pentru a „sigila” oul. Acoperirea acestuia cu materiale compacte (ceara, var etc), asigura inchiderea ermetica a interiorului oului. Microorganisemle nemaiputand intra in interior, oul se va conserva vreme indelungata. Daca locuiti la tara si aveti posibilitatea de a stoca oua, trebuie sa le scufundati mai intai in apa de var si apoi se le puneti la pastrat intr-un beci racoros sau la frigider. Daca nu le puteti scufunda in apa de var, ouale nu trebuie spalate pana la folosire, deoarece ele au un invelis natural ce le asigura o inchidere partiala a porilor.

 

Prin microporii oului, nu patrund numai microorganismele ci si…mirosurile. Ouale asezate in frigider langa alimente cu miros puternic (ceapa, usturoi etc) vor imprumuta miros. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, ar trebui ca intotdeauna aceste alimentele sa fie pastrate in recipiente inchise.

 

 

 

CE CONTIN OUALE

 

Ouale sunt printre cele mai bune surse de proteina. Albusul oului contine toti amino-acizii esentiali.

 

Proteina din ou, ovalbumina, are cea mai inalta calitate ecologica, ce nu este depasita de nicio alta proteina si care a fost luata drept etalon de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru ca este cea mai echilibrata in aminoacizi esentiali si biodisponibilitate.

 

Ouale sunt si o buna sursa de iod, un element esential in buna functionare a tiroidei. Galbenusul de ou contine luteina, ce sustine sanatatea ochiului. Oul este o sursa excelenta de vitamine din grupul B si colina, ce au un rol foarte important in sanatatea creierului.

 

Contrar parerilor, ouale nu ingrasa, un ou contine numai 68 de calorii! Persoanele cu probleme in domeniul metabolismului lipidic, se feresc adesea de oua, dar trebuie stiut ca oamenii de stiinta atrag atentia ca valorile colesterolului uman cresc mai ales datorita ingerarii grasimilor saturate si mai putin datorita ingerarii colesterolului animal (ce se gaseste si in galbenusul de ou). In plus, colesterolul din ou se afla in compania unei alte grasimi care nu-i da acestuia voie sa se depuna pe artere.

 

Astfel, o persoana sanataosa poate consuma saptamanal intre 2-5 oua provenite de la gaini hranite ecologic si crescute in aer liber.

 

 

 

CONSIDERATII BIOCHIMICE

 

Ouale sunt un aliment ce poate produce alergii. De asemenea manevrarea oualelor crude se va face cu atentie, datorita riscului microbian. Ouale se spala intotdeauna inainte de folosire. De asemenea dupa ce lucram cu oua crude ne vom spala foarte bine pe maini, iar instrumentele folosite vor fi spalate separat cu apa cat mai fierbinte. Toate aceste precautii sunt luate datorita riscului de infectie cu Salmonella, o bacterie ce se gaseste in intestinul pasarilor. Cercetarile de ultima ora au aratat ca Salmonella se poate gasi si in ouale nefisurate, nu numai in cele fisurate, asa cum se credea pana acum. Aceasta bacterie este distrusa de temperaturi mai mari de 71 de grade celsius, asadar daca achizitionati oua din surse nesigure este bine sa le fierbeti pana cand galbenusul devine complet tare sau sa le faceti omleta.

 

 

 

PATRU LUCRURI IMPORTANTE DESPRE OUA

 

 

 

1.Ce fel de oua cumparam – cumparati pe cat posibil oua ecologice cu codul 0, daca nu aveti aceasta posibilitate cumparati totusi cu un cod cat mai mic, incercand sa evitati ouale cu codul 3. Alegeti oua in ambalaje ce se pot deschide, astfel veti putea inspecta ouale inainte de a le cumpara. Nu cumparati oua fisurate si aveti grija cum le transportati pana acasa, deoarece odata sparte, data expirarii nu mai este valabila; ouale crapate trebuie consumate in maxim trei zile

 

 

 

2.Cel mai bun mod de a depozita ouale – ouale se depoziteaza intotdeauna cu varful ascutit in jos, astfel veti impiedica ruperea membranelor camerei de aer si a galbenusului, acest lucru conducand la deshidratarea prematura a oului. Cu toate ca multe frigidere au un compartiment special pentru oua pe usa, s-ar putea ca acesta sa nu fie cea mai buna solutie. De fiecare data cand deschideti usa frigiderului temperatura de conservare se va modifica. Puteti opta sa pastrati ouale intr-o cutie cu capac in spatele frigiderului, unde aerul este mai rece. Si, foarte important, nu spalati ouale inainte de depozitare ci doar inainte de folosire. Ouale au la suprafata lor un invelis protector care sigileaza partial microporii din coaja.

 

 

 

3.Cel mai sanatos mod de a gati oul – exista trei moduri sanatoase de a gati un ou. Acestera sunt: ou fiert, ou romanesc (ou ochi in apa), si omleta de ou fiarta in supa (adica in loc de ulei, in tigaie vom adauga putina supa de legume).

 

 

Ou ochi la tigaie in apa si ulei

ou ochi in apa

 

Se pune apa de aproximativ un centimetru in tigaie. Se adauga 1-2 linguri de ulei. Cand tigaia s-a incins, se sparg ouale si se gatesc in tigaie, la foc moale, cateva minute, pana se intaresc. Cu o spatula de silicon se desprind de fundul tigaii si se scot. Aceste oua sunt delicioase. Nu sunt absolut deloc prajite si datorita uleiului au gust exact ca cele prajite.

 

 

Oua fierte

boiled-egg-cook-time

Sursa foto: jessicagavin

 

Se aduce apa la temepratura de fierbere. Ouale spalate (cand fierbeti ouale in coaja este bine sa indepartati cat mai mult din tusul cu care sunt inscriptionate pe coaja) se pun in apa si se fierb:

– 2 minute ou moale

– 6 minute ou potrivit de tare

– 15 minute ou foarte tare (rascopt)

 

 

 

 

4.Cum stim daca un ou este potrivit pentru consum sau nu?

  • in primul rand este nevoie sa observati coaja oului, daca aceasta este fisurata sau crapata este posibil ca in ou sa fi patruns bacterii din exterior. Daca oul este dintr-o sursa sigura si proaspat, ca sa fiti siguri ca distrugeti toate bacteriile va trebui sa fierbeti oul tare sau sa-l faceti omleta.
  • spargeti fiecare ou separat intr-un castronel inainte de a-l adauga peste alte oua, astfel nu veti avea surpriza sa adaugati un ou stricat peste celelalte. Atunci cand spargeti un ou, daca este proaspat, galbenusul trebuie sa fie ferm, integru sa nu fie rupt si sa stea la suprafata albusului.
  • mirositi oul atunci cand il desfaceti. Ouale stricate au un miros carcateristic.
  • obervati cu atentie culoarea albusului crud, daca acesta prezinta zone de culoare roz, verzuie sau negricioasa, aruncati imediat oul.
  • cu cat un ou are camera de aer mai mica, cu atat acesta este mai proaspat si mai calitativ. Ca sa verificati acest lucru, asezati oul in apa, daca partea ascutita se ridica in sus oul este bun, daca partea tesita se ridica in sus, s-ar putea ca oul sa fie mai vechi (camera de aer se afla in zona tesita a oului, odata cu trecerea timpului, oul se deshidrateaza si camera de aer din zona tesita se mareste, aceasta parte a oului fiind mai usoara se ridica in sus).

 

 

 

 

 

Comments are closed.