Lumea gospodinelor

Zacusca de casa
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Retetele meleConserveDiverseSarbatoriZiua Recoltei Zacusca de casa
aprilie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
9 august 2012

Zacusca este una dintre conservele pentru iarna care se pastreaza foarte bine si poate fi folosita in anotimpul rece sub mai multe forme.

 

Ea poate fi consumata ca atare, poate fi adaugata in mancaruri pentru gust (tocanite, mazare, fasole pastai etc) poate constitui garnitura pentru o friptura sau umplutura pentru o placinta aperitiv.

 

Pentru ca zacusca sa iasa cat mai gustoasa se vor folosi ingrediente proaspete pe cat posibil organice. Ingredientele se vor pregati in ziua in care fierbeti zacusca, pentru a pastra cat mai multe vitamine. Totusi, daca nu aveti suficient timp la dispozitie, puteti coace vinetele cu o seara inainte si apoi peste nopate sa le lasati la scurs in frigider intr-o strecuratoare de plastic asezata peste un castron.

 

Aceasta reteta de zacusca de casa, pe care am prezentat-o mai jos, este extrem de  simplu de realizat. Am dat de ea intamplator acum cativa ani si de atunci numai asa fac zacusca. Iese foarte gustoasa, se pastreaza mult timp si nici nu necesita foarte multa munca, deoarece ardeii se dau prin masina de tocat. Eu fac zacusca de casa fara sa prajesc ceapa, mi se pare mai sanatos astfel. Dar bineinteles ca fiecare are stilul sau.

 

 

 

Iata mai jos cum fac eu zacusca:

 

 

 

 

Reteta:

 

2,5 kg vinete coapte si curatate de coaja

2,5 kg ardei (kapia, gogosari, ardei gras) spalati si curatati de cotoare

500 ml de bulion (sau 1 litru de suc de rosii proaspat stors)

500g ceapa

500 ml ulei

sare dupa gust

foi de dafin

boabe de piper

 

1.Vinetele (coapte, curatate si bine scurse), ardeii (spalati si curatati de cotoare) si ceapa curatata de coaja se dau prin masina de tocat, prin sita cea mai mare.

 

2. Se pun intr-o oala mare la fiert ingredientele de mai sus (vinete, ardei, ceapa) peste care se toarna 500 ml de bulion ( sau chiar mai mult daca va place), 500 ml ulei, sare dupa gust, foi de dafin si boabe de piper in ce cantitati doriti.

 

3. Se fierbe la foc potrivit amestecand frecvent si sub supraveghere permanenta pana cand uleiul se ridica putin la suprafata (cam 40-50 minute).

 

4. Se toarna fierbinte in borcane. Se capseaza si se sterilizeaza la bain marie, aproximativ 20-30 de minute din momentul in care apa in care ati pus borcanele incepe sa fiarba. Se lasa borcanele sa se raceasca in oala, cu capac deasupra. Se pastreaza in loc racoros.

 

 

Borcanele mele de zacusca 2012:

 

 

 

 

 

Comments are closed.